Svet hinavcev, prevarantov in lažnivcev za vsako ceno?

Problem hinavščine, sploh svetohlinstva, pretvarjanja in prek tega manipulacije z drugimi ljudmi ter drugih oblik izkoriščanja zaradi svoje koristi se zelo očitno kaže v komediji Moliera: Tartuffe. Slučajno se mi zdi tema precej zanimiva, sploh pa zelo aktualna za sedanji čas.

Zmeden svet, kjer živim tudi jaz, večkrat slabo ceni prave vrednote in vrline, krut kapitalizem poudarja le pomen denarja, čim večji napredek in hud tempo, bitko s časom. Razlike med ljudmi so tako ali tako vedno večje, zgodovina se v bistvu ves čas ponavlja, kar je tudi žalostno. Ampak kakorkoli, različni ljudje se v takih okoliščinah različno znajdejo in izkoriščajo svoje možnosti. Mislim, da je res vedno več takih, ki to počnejo na račun drugih. Nekateri tudi zelo očitno, a hud problem so zviti in skriti, taki, ki jih določeni ljudje celo občudujejo (pač zaslepljenci, ki nasedejo maskam in videzu, krinki). Resnica pa je nekaj čisto drugega. Prevaranti so vsekakor izredno spretni, vase prepričani egocentrični povzpetniki, hinavci – že kar profesionalci, ponavadi s ciljem ne le priti do čim več keša, ampak tudi do oblasti … Kdo le pozna take načrte do potankosti? Morda le oni sami, a npr. v Tartuffu so ga člani družine kmalu spregledali, žal pa so bili ob tem precej nemočni – premeteni svetohlinec Tartuffe je namreč neverjetno zaslepil prav patriarhalnega vodjo Orgona in povrhu tudi njegovo naivno, a odločno mater go. Pernelle. Seveda se je komedija razpletla srečno, v bistvu čudežno, dogajanje se je preneslo v širši prostor, državo – svojo vlogo je pokazal pravični kralj. Težava prevarantstva je torej res široka, pomembna za celotno družbo in ne le družino.

Kaj je sploh še iskrenost? Kdo zna zares ločiti med videzom in resnico, masko in obrazom, poštenostjo in hinavščino? Ljudje, ki se zapletajo v lažne posle, so brez posluha za kogarkoli, razen seveda zase. Nasilni so, in to zelo – še en resen problem. Samo pretvarjanje in izsiljevanje ter izkoriščanje drugih v svojo korist je težko psihično nasilje, prav gotovo pa se povezuje še z besednim, tudi fizičnim in spolnim. Mislim, da vse le še prerašča ves čas naprej, cilji so višji, škodljivejši za družbo, sebični. Enkrat pa se mora situacija ustaviti – sicer kaj? Mora se. A kdaj je to, mogoče šele čez res mnogo let, prav pred koncem prevarantovega življenja? Ko mu pravica končno stopi na rep in etične vrline zmagajo? Tudi, če se to zgodi, so posledice vseeno … Hinavščina pač spremeni ne le samega hinavca kot osebnost, spremeni še druge ljudi, naivneže in spremeni družbo, temeljne vrednote, poglobi razlike med ljudmi, povzroča vsesplošni kaos.

Ostane nam le še filozofija, umetnost v vseh pogledih in čisto naš pogled na svet, prepričanje, če ga še imamo in če še verjamemo vanj … Pomembno je, da ne izgubimo sebe, ne utonemo v življenju lažnih vrednot in ne postanemo le še eden sredi množice povzpetnikov, izkoriščevalskih podjetnikov, hinavskih politikov itd.  Življenje bi moralo biti mnogo več kot le gmotne koristi in nadzor nad drugimi, nasilje in izkrivljeni pogledi. Če človek ne zna najti svojega notranjega miru, lahko izkorišča druge na vse načine in uničuje mir drugim, se nekako ekonomsko ter politično dviga, moralno pa globoko pada. Mislim, da lahko tako pade tudi cela družba, če naivno sledi takim zgledom spretnih prevarantskih posameznikov. Etično urejena demokratična družba pa tega ne bi smela dopustiti, zato nekoč mora priti do preobrata, spremembe, sploh v našem razmišljanju. Tako bomo končno lahko začeli zares živeti, ne le na videz.

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev to “Svet hinavcev, prevarantov in lažnivcev za vsako ceno?”

 1. dabl dabl pravi:

  Uf sploh nimam komentarja. In sploh se ne da kej preveč komentirat ker je tko super napisan. Se totalno strinjam z vsem!

 2. zelenka zelenka pravi:

  Hvala za komentar! :) Lepo, da se ti je dal prebrat. Vem, da je tale post zlo satiričen, ampak tud taki morjo bit. :)

 3. kaja pravi:

  Aaa… Komentarja ni objavl. Skratka, eden bojših tvojih vpisov, če ne kar najboljši. Kapo dol, bi reku Srečko. Se strinjam, skratka.

 4. zelenka zelenka pravi:

  Srečko tega sigurn ne bi reku no … on je bil res mojster! Kapo dol pred njim, rečm jz. =) Aja pa pred Kayco tud, dobr pišeš. =D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !