Telefon – odvisnost, nujnost ali razvada?

Včeraj popoldne se mi je zgodilo, da sem na pot v Ljubljano pozabila vzeti s sabo mobi. Pred nekaj leti to ne bi bilo nič takšnega pravzaprav, preživeti dan s telefonom ali pa ne, zdaj pa sem se ob tem počutila na moč nenavadno.

Predvsem sem imela težave zaradi ure. Telefon je moja edina ura in tako sem ostala brez nje. Zares čuden občutek. Spraševala sem neznance za čas kot včasih, ko prav tako še nisem imela ure, ampak tudi mobitela še ne. Čas otroštva je bil vendarle sproščen in življenje sploh ni bilo tako omejeno s časom… Kakor koli, glavna funkcija telefona pa vseeno ni ura, ampak možnost klicanja kogarkoli kadarkoli. Nenehna dosegljivost je včeraj izginila. Po svoje odrešujoč občutek, saj si z mobilnim telefonom ves čas na voljo skoraj vsem, tako pa tega ni bilo, pojavila se je svojevrstna svoboda, ki je dandanes v bistvu ne poznamo več. Zasebnost.

Prenosni telefoni nam omogočajo marsikaj. Sploh še lahko preživimo brez njih? Odvaditi se jih bi bilo prav gotovo težko, pa tudi nenavadno. So pomemben del sodobnega človeka, ki si želi več, kvaliteto in hitrost. Morda smo vsi skupaj zelo odvisni od raznoraznih novosti, med katerimi je seveda tudi internet. Ampak telefon, to je sploh posebna zgodba. Predstavlja nujno pomoč, orodje, igračko, dodatek, povezavo s svetom, rezervno možnost, ko sami ne vemo, kaj početi med množico ljudi ali ko le želimo slišati glas nekoga ali mu poslati sporočilo. Lahko je velika razvada, vsekakor pa se življenje brez mobitela, ki še pred nekaj leti ni bilo nič nenavadnega, zdaj zdi zelo zelo oddaljeno in nekonstruktivno za večino ljudi.

Včeraj sem seveda preživela. :) Mislim, da nisem odvisnica najhujše vrste, a izkušnja je bila precej zanimiva in neobičajna. Mogoče pa kdo drug pozabe sploh ne bi opazil. Verjetno je mladina še posebej dojemljiva za novosti in se na njih drugače naveže, med njimi pa je seveda tudi mobi. :)

 • Share/Bookmark
 

13 komentarjev to “Telefon – odvisnost, nujnost ali razvada?”

 1. objection objection pravi:

  Bo že res. Čeprav spadam med ljudi, ki jim gredo takšni in drugačni telefoni na vse organe, ki jih premorejo.. vseeno najmanj dvajsetkrat pogledam nanj, vsaj za uro. In vedno me skorajda zagrabi panika, ko se izprazni baterija.. po drugi strani pa bi dal pol plače, če bi se le lahko rešil tega nadležnega cingljanja, zvonenja in brnenja.

 2. zelenka pravi:

  u ja, prazna baterija…to je spet posebna zgodba=D res smotan. zvonenje na vseh vogalih pa itak grrr=D

 3. Mateas pravi:

  vse to je res ODVISNOST,NUJNOST IN RAZVADA!

 4. t-15 pravi:

  Se strinjam da je mobitel marsikdaj koristno imeti s seboj, a se ne sekiram ce ga pozabim. No, saj se ne zgodi pogosto. Ampak ce pomislim, vcasih te je kdo zelel doseci pa je moral cakati, da prides domov. Inconvenient, a pac zakaj pa ne, sploh ce je le enkrat. Tako da, brez mobitela se da ziveti, z njim pa tudi ni nic slabo in velikokrat koristno. Kar pa se zvonenja tice, me moti zvonenje drugih, sam pa v zadnjem letu gotovo nisem imel zvonenja vklopljenega vec kot na kolesu ali redkokdaj doma.Imam vedno na vibro, posebej v druzbi drugih in v javnosti. Zakaj ima kdo telefon na glasu, v katerikoli situaciji zunaj, od busa do restavracije, ne razumem. Preprosto ne razumem.

 5. ametist pravi:

  Pred leti je bil velik frajer tisti ,ki je imel bobro znamko mobija. Danes gledam na te stvari malo drugače. Za poslovneže je to nuja za nas navadne ljudi, brez dela in ambiciji je pa to bolj potrata kakor potreba. Frajer bo pa zame le tisti, ki bo to razvado čimvečkrat pustil doma, ali jo imel s seboj, vendar ugasnjeno. Ob potrebi jo pač vklopiš…

 6. jHeZZy pravi:

  No, meni pa je danes pado mobi v vodo in mislim da nebom mel težav z prazno baterijo.. vsai za nekai časa :

 7. zelenka pravi:

  haha^^ @Mateas zgleda, da res=) @t-15 tud jz mam skor skos na vibro…ja, sej se da preživet tud brez tel. sigurn, sam najprej je mal šok mogoče=) @ametist včasih prov ni več prave svobode, ker mormo bit kao skos dosegljivi. zato maš prov, je čist fajn kdaj izklopt =) @jHeeZZy haha, kako ti je pa to ratal?xD good luck!

 8. Trofimov pravi:

  Za mobitel porabim od 5-10 € na tri mesece. :-)

 9. zelenka pravi:

  :D samo nujni klici? =P

 10. dabl dabl pravi:

  so dnevi ko imam mobitel vedno pri sebi in niti enkrat ne pogledam in ga ne vzamem v roko, vendar ko pa ga nimaš pri sebi pa se počutiš tako kot da ti nekaj manjka…tud jst ga največkrat uporabljam namesto ure. Sicer pa je to večja zasvojenost kot s čiki pomojem :)

 11. zelenka pravi:

  zasvojenost s telefonom, seveda=D ena sošolka to raziskuje za psiho…maš prov, tud jm se brez mobija mal izgubljeno pocutla pa kot da neki manjka=D

 12. erik gunnar christmasson pravi:

  Poskušaj večkrat “pozabit” mobitel doma. Svet je lep.

 13. zelenka pravi:

  imeti prav ti=) svet pa je supr! le da ga vidmo v različnih odtenkih=) uživi!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !