Wall-E in njegova pristnost

Wall-E

Simpatična Pixarjeva risanka. Vsekakor ne le za sprostitev in zabavo, prinaša globlja sporočila. Po ogledu sva s frendom padla v dolge debate in se med drugim strinjala, da je to ena najboljših animiranih stvaritev, ki sva jih uspela videti do zdaj. Robotek bi lahko bil simbol srčnosti, navduši tudi s tem, da na njem ni prav nič zlaganega. Ljudje čez 700 let niso več ljudje; obilneži ne zmorejo niti hoditi! Za vse so tukaj računalniki. Zemlja… Uničena, polna smeti, osamljena, zapuščena in razpadajoča, vendarle s kančkom upanja, in prav tega prinaša Wall-E. Zaljubljen v tujo robotko v ključnih trenutkih povzroči preporod Zemljanov, saj reši edin dokaz, da je življenje na tem planetu še možno – rastlino. Človek naredi odločilen korak naprej – dobesedno – ko ponovno “shodi” in se upre ležernemu življenju nekje v vesolju, se zave posledic in se veseli preprostih, že davno izgubljenih stvari.

Wall-E deluje presenetljivo ganljivo in pristno. Kot groteskna primerjava ljudem, ki so izgubili globlje vrednote. Je preprost, kar bi v današnjem svetu zapletenih in težkih stvari, med katerimi težko najdemo izhod in rešitev, lahko še posebej cenili. Vsekakor je pozitiven. Človeka pripravi do zasuka – spremembe so nujne in lastno razmišljanje lahko reši situacijo.

Risanke, pravljice, basni in podobne stvari – so res le za otroke? Včasih so neverjetno prodorne in napredne, le najti moramo tisto, kar se skriva za njimi. Wall-E me je očaral s pristnostjo. To je namreč nekaj, kar pogrešam pri večini današnje človeške rase. Zanimiva je tudi aktualna družbena kritika, saj bi Wall-E-ja lahko razlagali kot satiro. Vsekakor se me je Wall-E dotaknil. Wall-EEEEEE!

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev to “Wall-E in njegova pristnost”

  1. Mašon pravi:

    Meni se zdi da je Walle kar precej pretežek za otroke oz. ga ne razumejo v vsej njegovi sporočilnosti. in ne, risanke že dolgo, dolgo niso več (samo) za otroke, vsaj te celovečerne ne. p.s.: men je najbolj pri srcu MO. da ne govorim o psiho-robotih :)

  2. Kaja pravi:

    To ni za otroke. To je za nas, odrasle :D. Sem ti rekla, da je prisčen film!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !