Anthro momenti

Nekak me je leto, ko sem postala brucka, povleklo v filme. Filmski krožek, filmčki doma, pr frendih…zakon! Ful me zanimajo dokumentarci oz. “1/2″ dokumentarni filmi… sem pa že spadajo anthro-filmi oz. etnografski material, ki me najbolj impresionira.

Kako pridt človeku blizu? Kako ujet trenutek, ki je enkraten in tako čustveno nabit, da se te dejansko dotakne? Kako neki povedat, kako bit “umetnik”, kako fragmente povezat? Antropolog že po definiciji odkriva človeške življenjske zgodbe. S tem, ko se odmakne od gore člankov in gre na teren, se mu vse skupi pokaže v drugačni barvi, ta ga vedno znova presenet…

Old Man Peter (Ivan Golovnev, 2008, 26')

Letos polet sm bla prvič “na terenu”. Antropološki teren, zelo zanimiva stvar! Zavod Liminal je organiziru antropološke delavnice, DZMP ( & Luksuz produkcija) pa filmske – v Kostanjevici na Krki. Ja, vleče me tud film…ampak v teh 10 dneh sm si želela predvsem spoznat delo antropologa, zato sem se posvetla poglobljenim intervjujem. Neverjetno, kaj vse najdš v vsakem kotičku te mejhne dežele, ki pa se zdi tako različna in polna zgodb, da včasih pusti vtis povsem drugega konca sveta. Poslušala sem ljudi, tiste, ki živijo sami, da, popolnoma sami. To je bla naša tema, in grozno nam je všeč, zato bo Istra naš drug teren. Jasno so se izmed 70 udeležencev našl ljudje, ki so raziskoval precej bolj partikularno in specializirano, al pa so se posvetil res samo filmski zgodbi. Naša ekipa je predvsem poslušala…in marsikej zvedla:)

film Infidels, (Koffar) 2004, 40', by Bahman Kiarostami

Spet sm na Primorskem in spet v zgodbah – zgodbah ljudi! Ta teden na faksu poteka NAFA (Vizualna antropologija v raznoliki Evropi – Simpozij o poučevanju vizualne antropologije v Evropi in širše ter 29. festival etnografskega filma Nordijske zveze za antropološki film) in čez cele dneve se vrtijo raznorazni etnografski filmčki…oh! Uživancija na kvadrat. Potem si tako zelo želim začutit vse to tud sama, vse, kar me nagovarja v filmu, me vabi…

Parviz Kimiavi

Tko al drugače se torej da marsikej povedat o teh nenavadnih bitjih z Zemlje. Film je le eden od načinov, ampak zelo prefinjenih in zanimivih načinov:) Le kateri bo naslednji?

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !